top of page

Tegneserier

Tegneserierne "Oqaluttuat / Fortællinger" handler om Grønlands forhistorie og er skabt af Nuka i tæt samarbejde med arkæologer fra Danmarks Nationalmuseum og skolebogsforlaget Ilinniusiorfik i Nuuk.  Bøgerne kan pt. kun købes eller bestilles hos den grønlandske boghandel Atuagkat. Vi arbejder på at få dem til forhandlere i Danmark.
 

"De første skridt"

 

Nuka K. Godtfredsen, Bjarne Grønnow og Mikkel Sørensen, 2009, Ilinniusiorfik. Grønlandsk, dansk, engelsk og japansk (2015).

 

Vi befinder os i det nordligste Canada og Grønland for 4.500 år siden. Et hævndrab har sendt en lille gruppe mennesker på vandring ind i et ukendt land mod øst. Men isen og fangsten svigter, og de klarer det ikke. Kun drengen Nanu og nogle få andre overlever. Nanu kan ikke glemme det nye land, og som voksen storfanger vandrer han og nogle familier igen mod Grønland. Her udforsker de verdens nordligste land, jager moskusokser og bosætter sig. Cirklen sluttes, da Nanu og hans frænder, independencefolket, der vandrede nord om Grønland, møder de første mennesker, saqqaqfolket, der gik syd om landet.

"Hermelinen"

Nuka K. Godtfredsen og Martin Appelt, 2012, Ilinniusiorfik. Grønlandsk, dansk, engelsk.

 

Hermelinen/Ukaliatsiaq er navnet på en kvinde, som lever et ensomt liv blandt tunitfrænder i egnen omkring Smith Sund i det nordligste Grønland. Den sommer, hvor shamanen Umimmak kommer til bopladsen, forandres hendes tilværelse for altid. Umimmak er kommet langvejs fra for at bytte sig til meteorjern og for at tage Hermelinen som lærling. Sammen rejser de til fjerne egne og igennem alle sindets kroge.Handlingen udspiller sig i 1100-tallet, netop da inuit for første gang havde krydset det store deltaområde ved Mackenzie-floden på grænsen mellem det vestlige og østlige Arktis. I løbet af få generationer var inuit bosat i alle dele af arktisk Canada og Grønland, og tunit forsvandt i historiens tåger.

"Gaven"

 

Nuka K. Godtfredsen, H.C. Gulløv og Lisbeth Valgreen, 2015, Ilinniusiorfik. Grønlandsk, dansk, engelsk.

I dette tredje album om Grønlands forhistorie befinder vi os i 1700-tallets Vestgrønland, hvor inuit og dansk-norske nybyggere befolkede landet, mens der om sommeren på havet var en livlig aktivitet af europæiske hvalfangere. Vi følger inuitdrengen Qajuuttaq, der bor i Kangeq med sin familie. En sommer drager Qajuuttaq og hans familie ind i Nuuk Fjord for at fremstille gryder og lamper af fedtsten, og her bukker forældrene under for koppeepidemien. Qajuuttaq skærer en kajakmodel i træ og lægger den ved forældrenes grav. Som voksen rejser Qajuuttaq og hans familie til Disko Bugt og deltager i hvalfangsten. Under overvintringen bliver han uvenner med Asaleq, og da Asaleq vil sælge den kajakmodel, som Qajuuttaq havde lavet til sine forældres grav, bliver Qajuuttaq vred, fordi Asaleq har stjålet den fra et helligt sted. De aftaler at afgøre striden på sommerpladsen Taseralik. "Gaven" er en fortælling om kulturmøder, mission, hævndrab, tuskhandel og venskab baseret på arkæologiske fund og historiske kilder fra denne periode.

"Arret"

Nuka K. Godtfredsen, Jette Arneborg og Lisbeth Valgreen, Ilinniusiorfik.

"Arret" er en fortælling om dagligliv, tro og troskab i 1300-tallets katolske samfund i Sydgrønland.

Som børn indgår de to søskende, Bjørg og Thorleif, en troskabsed, hvor de blander blod. De vokser op og bliver begge gift, og Bjørg får børn. Bjørgs mand sejler nordover for at fange hvalros og handle med skrællingerne, og som bekræftelse på en god handel med inuit bliver han bedt om at ligge med en lokal kvinde. Hjemvendt til Sissarluttoq nager samvittigheden ham, og da Bjørg får et dødfødt barn, tilstår han utroskaben.

Gardar, bispesædet i Sydgrønland, hører til den norske kirke, og grønlænderne betaler tiende til den norske ærkebisp og skat til den norske konge og den by, hvor de handler deres varer. Bjørg drager med Thorleif og hans kone Gudveig til Bergen. Rejsen får katastrofale følger for den lille gruppe grønlændere, og efter deres hjemkomst må troskabseden mellem Bjørg og hendes bror aktiveres.

bottom of page